6 jun

Papirtest

Jeg har tit hørt at Neenah papir er det eneste der dur til farvelægning. Jeg har haft prøvet det enkelte gange, men har egentlig altid være godt tilfreds med de resultater jeg fik på de glatte A5 ark jeg plejede at købe hos Three scoops, dengang vi stadig kom ud på messer.
For nyligt, hørte jeg at Den Kreative kælder havde en slim card base, der var ret glat, og den måske kunne det, samme som A5 arket fra Three Scoops.
For længe siden da jeg fik mine første Promarkere, købte jeg en blok Letraset 70 g/m2, der skulle være enestående til alkohol tusser (den er købt i Bauhaus, så det er ikke ligefrem i en specialbutik).

Til dette forsøg har jeg brugt Triblend markere fra Spectrum noir. Jeg har de gamle, med fast spids, og det kan have betydning for mit resultat. Så læs dette som; det er hvad jeg gjorde og følte var det bedste, du kan bruge det til at prøve noget papir eller tusser af, og finde din bedste kombination.

Først er det 4 stykke stemplet med sort Memento. Hele vejen har jeg forsøgt at give så ens grundlag som muligt.

Startede med bladene

Da bladene var farvelagt havde jeg min favorit, men den holdt ikke projektet ud.

Alle 4 er farvelagt

Efter at have farvelagt 4, var jeg sikker i min sag, om hvad jeg synes er bedst, men da jeg havde taget billedet, kunne jeg se at kameraet langtfra så det samme som mig. Så de måtte lige en tur i vindueskarmen med fuldt sollys på.

Fuldt sollys på farvelægningerne

Under fuldt sollys er det pludseligt mere tydligt hvor stor forskel der er i farverne på det færdige resultat. De er farvet med de samme farver, bladene er farvelagt fra højre mod venstre og blomsterne fra venstre mod højre.

Blomsten længst vil venstre er klart den mest farverige, hvorimod den næste virker meget bleg.

Dengang jeg startede med at farvelægge læste jeg et sted, at man nåede den optimale farvedækning, hvis papiret var gennemfarvet. Med det i hukommelsen, kiggede jeg lidt på bagsiderne.

Bagsiderne ligger i samme rækkefølge som forsiderne.

Teorien om gennemfarvning holder i mit tilfælde, men ikke for de kort, der er delvis gennem farvede, så spørgsmålet er om man kan bruge den til noget.


Og så til resultaterne, hvad er hvad?

Længst til venstre er Letraset

Marker papiret fra Letraset er klart min favorit, af flere grunde.
Farverne er klart de mest livlige. og det er ret hurtigt at farvelægge på. muligvis fordi papiret er meget tyndt (70 g/m2), dvs. tyndere end almindeligt kopipapir. Det giver lidt udfordring i forhold til hvordan det skal bruges på mit færdige projekt, da det skal limes op på noget kraftigere, for ikke at krølle sammen. Det er lidt mere flyvsk at stemple på. stemplingen er der ikke noget i vejen med, men pga. papiret er så let, vil det gerne følge med stemplet, når man løfter det.

Mini slim card base i den glatte version

Dette karton er faktisk startskuddet til hele forsøget. Når ens stambutik har varen, er det lidt mere tilgængeligt. Jeg var så heldig at tigge et stykke hos en anden scrapper, for at prøve det af.
Det er hurtigt at farvelægge på. Desværre er det færdige resultat ikke så farverigt, som de andre, og jeg tror man kan komme til at opløse papiret hvis man kommer alt for meget farve på. Dog vil jeg lige tilføje at det var ret tilfredsstillende at stemple på, og det tog godt imod farven.

A5 base karton, måske fra Three scoop

Jeg har i en del år farvelagt på A5, der er købt i Three scoops, det er ret glat, og har været tilfredsstillende hidtil. Det jeg har farvet på i denne opgang føltes som det fra Three scoops, og det kan godt være derfra, men manglede klistermærket på pakken.
Jeg er ret sikker på at hvis jeg ikke var hjemme og fandt på at farvelægge noget, vil jeg bruge dette, da jeg plejer at have det med, og jeg kan bruge det som base, stempelpapir osv.

Neena super kraftigt karton

Det er en tung omgang at farvelægge Neenah. Jeg kan forestille mig, at hvis man farvelægger med bløde penselspidser, så er det nemmere at have med at gøre, men det er absolut ikke et hit med min faste spidser. Det virkede hele tiden som om tussen var ved at løbe tør, og det tog meget lang tid at få en dækning der ikke var stribet. Hvis man er hurtig i farvelægningen blander farverne flot, men hvis man er længere tid om det, så bliver det noget dårligere. kig evt. på bladene der ikke er flyt særligt pænt sammen. Da jeg stemplede i første omgang, lod jeg mærke til at papiret virkelig sugede til sig, og var nødt til at stemple 3 gange med Memento, hvor 2 gange var rigeligt til de andre.

Alle detaljebillederne af det færdige resultat er taget inden for 1 minut, det samme sted, og der er ikke gjort andet ved billederne end at skalere dem lidt ned, så de passer til at det er en blog.

En ting jeg vil gøre opmærksom på, og det er papirtykkelse, for det har lidt med at gøre hvor meget farve papiret kan suge til sig. De 4 papir/kartoner, er den tyndeste 70 g/m2, mini slimcard basen vil jeg gætte på er 180g/m2, A5 kartonen vil jeg skyde på er 190g/m2 og Neenah er 297 g/m2. Dvs at den tykkeste er ca 4 gange så tung som den tyndeste.

En anden faktor der kan påvirke resultaterne, og det er den måde man lægger farverne på. Jeg bruger metoden som Spectrum noir har anbefalet til Tri-Blend, nemlig at farvelægge det hele med den lyseste farve, og derefter den mørkeste, og så ellers blende med den/de lysere farver. Jeg ved at mange starter med den mørkeste, og så skifter til de lysere. Det er teknik, og en smagssag om hvad der er den “rigtige” måde at gøre det på.

Jeg kan ikke sige hvad du skal bruge, men nu har du set mit forsøg, og du kan lave dit eget, eller måske bare prøve noget du ikke plejer. Jeg glemte at teste en af de kartoner jeg altid har i tasken, men den kom ikke med i 11. time, fordi jeg plejer at være utilfreds med resultatet.

God fornøjelse
Ann